
En surto content d’aquest assemblea, content per diversos motius. En primer lloc perquè Iniciativa ha crescut molt en els darrers sis anys i això demanava un lògic reajust que ara s’ha fet efectiu. Més veus i de més territoris s’han incorporat a la nova direcció de la mà del Joan Herrera, el nou secretari general. Com a mostra, la companya Marta Otero, de la nostra agrupació, estarà a l’executiva nacional. La Iolanda Sánchez, de Vilanova, també hi serà.
Un partit abans molt localitatzat al Barcelonès, al Baix Llobregat i al Vallès Occidental, i que, tret dels Ajuntaments, sempre havia estat a l’oposició ens trobem que en molt pocs anys s’ha estès pràcticament per tota la geografia catalana, ha doblat la militància i ha entrat a formar part del govern del país, posant-hi els seus dirigents amb més experiència. En algun moment aquest fet ha provocat una certa desconnexió entre els nostres dirigents al govern i la resta de l’organització, però és bo veure que el Joan Saura ha escoltat les veus que posaven de manifest aquest fet, ha fet autocrítica constructiva, reorganitzant el partit i donant més força a nous dirigents com el Joan Herrera, la Laia Ortiz o el Lluís Moreno, per citar-ne alguns.
Surto content perquè, com deia el Joan Herrera al final de l’assemblea “hem pogut debatre i canalitzar les autocrítiques per trobar punts en comú”. I tant que sí. S’havien presentant més de mil esmenes al document estratègic de la ponència. Gairebé totes han estat finalment recollides o s’ha acordat un redactat alternatiu de consens amb les agrupacions territorials que les havien presentat. També ha estat així amb la dotzena d’esmenes que havíem presentat des de Vilafranca, algunes de profunditat com la referent a la política agrària (reclamant transparència i representativitat en tots els processos de negociació de preus així com un aposta més clara no només per l’agricultura ecològica sinó també per la de producció integrada amb estímuls econòmics a les explotacions que canviïn de model productiu); d’altres de més puntuals eren les aportacions en relació a l’apartat de reforma constitucional o a la necessitat d’enfortir la imatge comuna del Partit Verd Europeu, del que ICV forma part.
Des de Vilafranca també vam esmenar a un altre document, el d’organització, on demanàvem que Iniciativa defugi l’ambigüitat i aposti clarament per la Vegueria Penedès. Tot i que l’esmena no va prosperar, com era previsible en un tema que suposa contradir als governs de la Generalitat i que ni Iniciativa ni la societat catalana encara no han debatut a fons (amb l’excepció de les nostres comarques), si que és cert que vam obtenir més suports dels que esperàvem (suports que, si fem números, anaven molt més enllà de l’Alt, el Baix i el Garraf) i sobretot que hi va haver una gran abstenció de gairebé la meitat dels delegats i delegades presents a la sala, fet que posa de manifest que cal parlar més a fons d’aquest tema perquè tothom pugui formar-se una opinió.
Salut i Iniciativa!