divendres, 11 de juliol del 2008

SÍ al transport públic!

Personalment, penso que la manifestació convocada des dels ajuntaments i des de les institucions comarcals per divendres de la setmana vinent sota el lema 'El Penedès diu NO als peatges, el Penedès diu SÍ al transport públic' és un repte territorial que haurem de veure en què acaba.

La qüestió de la mobilitat de la comarca cap a Barcelona fa temps que no està gens ben resolta. Als països del centre i el nord d’Europa, en condicions similars, aquest tipus de mobilitat s’ha resolt o s’està resolent amb una clara aposta pel transport col·lectiu, especialment el ferrocarril, sigui amb trens pesats com els de la RENFE i amb serveis similars als dels nostre Rodalies i Regionals; sigui amb trens lleugers del tipus Metro o Ferrocarrils de la Generalitat (soterrats o en superfície); sigui amb tramvies moderns com el de la Diagonal o el Besos.

Al nostre país, Catalunya, no hi ha hagut planificació de futur en matèria de transport públic, potser amb l’excepció dels governs locals de Barcelona ciutat i la seva àrea més immediata. Durant anys pràcticament els únics plans de la Generalitat que van veure la llum van ser els de carreteres. I ja sabem cap a on ha anat la inversió de l’estat central...

Tot això, amanit amb l’escàs servei i la manca de manteniment de la xarxa ferroviària de Renfe, agreujat per l’execució a trompicons de les obres de l’AVE, ha creat un problema greu: Només es pot anar a Barcelona amb certa celeritat amb el vehicle privat, passant per l’autopista, pagant un peatge elevat, consumint petroli i contaminant.

Per això, per a l’Alt Penedès, des d’Iniciativa per Catalunya Verds, en les condicions actuals, estem a favor de la gratuïtat del peatge de Martorell per a la mobilitat obligada des de la comarca cap a Barcelona; més si tenim en compte que, amb el temps que fa, les concessionàries han amortitzat la inversió de l’obra diverses vegades.

Tanmateix, en la nostra opinió, cal no perdre de vista que la primera prioritat en matèria de mobilitat ha de ser la millora i posterior manteniment en bon estat de la xarxa de transport públic i en especial del servei de Renfe, així com la seva ampliació en línies i freqüències de pas, com defensa el ‘Pla Tren 2014’.

Es per aquests motius que des d’Iniciativa hem valorat positivament que finalment s’hagi recollit la proposta d’incloure la reivindicació del ferrocarril de rodalies i del transport públic en la manifestació del proper divendres.

Espero que aquesta manifestació, que per cert simbòlicament té com a destinació final la Plaça de l’Estació, serveixi per avançar cap a un sistema de mobilitat racional i assequible.

Per adherir-vos personalment o com a entitat a la convocatòria de la manifestació podeu fer-ho aquí.