dimarts, 12 de juny del 2007

APUNTS DIVERSOS...

Se m’acumulen els temes que vull comentar en aquests dies moguts. Breus flaixos:

1.- Penso que hem de seguir reflexionant sobre per què molta gent no està exercint el seu dret de vot. Al respecte, em sembla especialment interessant el recent article del professor Joan Subirats Preguntas frecuentes, respuestas dudosas.

D’altres opinions que comparteixo força: El post Superar binomi immigració i inseguretat, de l’amic Toni Salado; i també les Set línies de reflexió de l’Antoni Puig Soler (en aquest darrer hi he afegit un comentari).

2.- La situació post-electoral a Vilafranca: La gent d’ICV-EUiA vam fer pública ja fa dies la nostra posició en un comunicat que trobareu en el seu text íntegre a la nostra web. Un ràpid resum de la nostra posició: No entrarem a formar part de cap govern, i treballarem constructivament des d’una oposició participativa i oberta a arribar a acords en aquells punts en que hi hagi coincidències. Els resultats són ajustats, però entenem que ha de governar la llista més votada (Marcel Esteve, PSC) perquè una coalició alternativa seria massa forçada i sense una base programàtica congruent. La nostra aposta és un diàleg continuat entre el govern i els grups de l’oposició per tirar endavant Vilafranca des de polítiques el màxim de consensuades possible.

3.- Polèmica entorn els Mossos. Confesso que estic astorat davant del comportament irresponsable de Convergència i Unió en aquest tema: No entenc que una formació de llarga tradició democràtica qüestioni la necessitat d’emprendre mesures per eradicar qualsevol possibilitat de maltractaments a les comissaries, en benefici dels drets humans, i del prestigi del cos i dels agents policials. La instal·lació de càmeres de vigilància és una mesura recomanada per les Nacions Unides i per totes les entitats de defensa dels drets humans. A Euskadi, el Partit Nacionalista Basc, ja fa temps que va adoptar aquesta mesura; una mesura del sentit comú més elemental que atorga garanties a les persones detingudes i que, alhora, protegeix als agents front a possibles denúncies sense fonament.

I es que, quan s’atorga a un col·lectiu, en aquest cas la policia, una posició de responsabilitat sempre hi ha dins del col·lectiu, estadísticament, una minoria ínfima que abusa d’aquesta responsabilitat. Això val per a tots els col·lectius (polítics, jutges, metges, àrbitres de futbol, periodistes, corredors de borsa, directors de sucursals bancàries, correctors d’exàmens...). Els mecanismes de control per minimitzar aquests abusos en tot el possible doncs mai estan de més. Especialment quan estem parlant de denúncies de maltractaments contra persones.

4.- El trencament definitiu de la treva per part d’ETA: Em remeto al que vaig comentar en aquest post desprès de l’atemptat de la T-4: Si hi ha morts, ETA n’és la responsable. Alhora, considero que els diversos poders de l’estat i, molt especialment, el Partido Popular, han de reflexionar sobre els seus posicionaments. El PP ha torpedinat el procés de pau per motius electoralistes, i això és una greu irresponsabilitat.

5.- La situació a Veneçuela: El govern veneçolà, d’acord amb la legalitat vigent, no ha renovat la concessió d’ús de l’espai radioelèctic a l’imperi mediàtic RCTV. Davant d'un tema complex, els grans grups mediàtics han reaccionat barroerament. Al respecte, i en línies generals, subscric la posició defensada conjuntament al Parlament Europeu pels diferents grups d’esquerres (grup verd [1], grup socialista [2] i grup de l’esquerra unitària europea [3]).

Afegir novament que em sembla lamentable i inconstitucional [4] el tractament que els principals mitjans de comunicació estatals i catalans estan fent sobre el tema, inclosos els mitjans públics.

A Veneçuela hi ha qui treballa per un nou intent de cop d’estat [5] contra el govern legítim que ha escollit la ciutadania en reiterades eleccions democràtiques avalades per tots els observadors internacionals.

Difondre informacions tendencioses, donar veu només a una de les parts, i transmetre, dia sí dia també, "informacions" que, directament, i amb les dades a la mà, només es poden qualificar com a falsedats, és un fet molt greu. A qui estigui interessat en el tema, li recomano què, abans de formar-se una opinió definitiva, contrasti l’opinió de les teles i els diaris que tenim per aquí, amb altres punts de vista [6].

NOTES:

[1] Grup del que formen part ICV i ERC.

[2] Grup del que forma part el PSC.

[3] Grup del que forma part EUiA.

[4] Article 20 de la Constitució Espanyola:
“1.- Se reconocen y protegen los derechos: [...] d) A comunicar o recibir libremente información veraz por cualquier medio de difusión.”

[5] L’11 d’abril de 2002 un cop d’estat va substituir el govern constitucional veneçolà per una dictadura on el cap de la patronal va usurpar la presidència del país. Dos dies desprès, la reacció de les classes populars va fer fracassar el cop d’estat, possibilitant el retorn del govern democràtic.

[6] La meva proposta, per començar, és a la part dreta de la pantalla, apartat Mitjans de comunicació. Ara bé, no us quedeu aquí, invito a utilitzar el google i contrastar mitjans...

2 comentaris:

Toni Salado ha dit...

M'he canviat el blog, perque el de blocat em donava molts problemes.
Obviament, el teu bloc està linkat al nou.

La nova direcció és:

http://blocpolitikon.blogspot.com

gallo rojo ha dit...

Me dirijo a los compañeros que impulsan este blog, para presentar un nuevo proyecto, que utilizando el nombre de Gallo Rojo, va dirigido a todas las personas de la izquierda alternativa en general, y a los de la coalición ICV-EUA en particular. Esperamos que sirva para abordar temas, que con frecuencia se suelen dejar de lado, pero que son necesarios para situarnos acertadamente en la actual coyuntura. Agradeceremos vuestras aportaciones, vuestras críticas y vuestras y sugerencias.
La dirección es:

grojo.blogspot.com