dilluns, 12 de febrer del 2007

FETS, ESDEVENIMENTS, LLOCS, PROTAGONISTES...

Els canvis en els noms dels carrers, la història que amaga aquell racó de la ciutat per on passem cada dia, les vivències quotidianes explicades de primera mà... Saber d’on venim, en definitiva, és una cosa que sempre m’ha despertat l’interés.

Aquest any els mags d’orient em van regalar un, no sé exactament com definir-ho, llibre interactiu? Bé, tres DVD i un llibre titulats Història de Vilafranca. Fets i esdeveniments, reportatges, imatges, jocs. Es tracta d’un treball realitzat pels historiadors Ramon Arnabat, Raimon Soler i Jordi Vidal en que es recull la història de la vila des del segle XVI fins al tercer quart del segle XX. Els historiadors han fet una tasca de recopilació de treballs previs, i l’han revisat, completat, contextualitzat i enriquit. El resultat és un material molt complert que permet seguir el curs de la història a la nostra ciutats, no només des del punt de vista político-administratiu sinó també en les vessants social, cultural i fins i tot lúdica. I tot estructurat de manera que permet accedir a la informació amb diversos graus de profunditat i de forma global o sectorial. Es combina el format més cronològic amb apunts sobre detalls curiosos o molt concrets, però sempre situat en el seu context.

El recull que us recomano permet fer-se una idea, per exemple, de quines eren les qüestions punyents en cada moment històric, quins eren els principals protagonistes, individuals o col·lectius, quins van ser, i alguns encara són, els espais emblemàtics, com es van desenvolupar a Vilafranca esdeveniments més globals...

Sovint m’agrada preguntar i escoltar de familiars, amics i companys amb més experiència les vivències explicades de primera mà, conèixer com es desenvolupava fa anys la vida diària.

Aquests relats, acompanyats i complementats amb obres com aquesta Història de Vilafranca són un patrimoni i un saber que ens ensenyen moltes coses i que no ens podem deixar perdre. Així doncs, aquells i aquelles que compartiu aquest interès no podeu deixar passar aquest treball que, de ben segur, us farà passar una bona estona i us donarà la clau de moltes coses!