Fa uns dies la Viquipèdia en català va assolir els 50.000 articles, un fita important. Per als que encara no la coneixeu, la Viquipèdia és una enciclopèdia lliure escrita col·laborativament des d'Internet per voluntaris, usant programari lliure. No m’estendré en comentaris tècnics, perquè no soc un expert en informàtica: la Viquipèdia és una enciclopèdia que escriu la gent. Qualsevol persona amb connexió a internet la pot editar des de casa. Pot escriure un article nou, ampliar els que ja existeixen o corregir-ne les errades. També hi pot afegir imatges.
La idea es globalitzar el saber universal posant-lo a l’abast de tothom de forma gratuïta. Evidentment no és una font 100% fiable, perquè qualsevol la pot editar, afegint-hi informacions incomplertes o errònies. Ara bé, és ideal per iniciar una recerca d’informació sobre algun tema.
Quan apareixen controvèrsies, els propis usuaris obren una pàgina de discussió on, entre tots, s’intenta consensuar un redactat. A priori pot semblar que una cosa així sigui massa oberta perquè pugui funcionar. Tanmateix, l’alt nombre d’usuaris del projecte fa que, en la majoria de casos, quan algú (per error o intencionadament) introdueix una informació incorrecta, ràpidament sigui corregit per algun altre usuari. Resulta difícil de creure, però el projecte funciona!
Les possibilitats són tantes que es faria massa llarg enumerar-les, però destacaré per exemple, que cada article enllaça amb els que hi ha escrits en altres llengües sobre el mateix concepte (la versió anglesa supera ja el milió d’articles). I són centenars les llengües del món que tenen una edició de la Viquipèdia! Existeixen projectes semblants per emmagatzemar imatges lliures, per fer diccionaris, per difondre llibres, etc.
És un projecte originàriament molt relacionat amb el software lliure que propugna el conegut Richard Stallman. I és que, quan Stallman afirma que ”sense software lliure no hi ha llibertat” crec que no exagera gens ni mica. El present (i el futur encara més) passen per les noves tecnologies. Que aquestes puguin ser gestionades lliurement per les persones o que, per contra, quedin en mans d’unes poques multinacionals és una de les lluites més importants que hem d’encarar.
En aquest sentit, l’aposta pel software lliure en les nostres institucions ha de ser clara i sense embuts. Salut!
PD: La lectura recomanda d’avui és una visita a la Viquipèdia.
2 comentaris:
salutacions des del maresme, visca l'esquerra verda i roja, bon blog de falç!
Totalment d'acord, wikipedia és una gran iniciativa.
Salut des de la blogsfera!
Publica un comentari a l'entrada