dimarts, 1 de desembre del 2009

Combatre el canvi climàtic a nivell local


En relació al darrer ple municipal, reprodueixo la intervenció que vaig realitzar com a portaveu d’ICV-EUiA en relació a l’adopció de l’acord amb mesures lluitar contra el canvi climàtic. Esperem que la feina realitzada des de 2008 permeti que aquest acord vagi més enllà d’una simple declaració i es faci realitat. Aquí teniu la intervenció:

“En el pressupost de l’any 2008, es va incloure, a proposta d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida, una revisió de l’auditoria ambiental i l’Agenda 21 de Vilafranca, per tal d’establir les actuacions i projectes necessaris per fer de Vilafranca una vila més sostenible i respectuosa amb el medi.

Amb aquesta revisió, s’havia d’avaluar en quina situació es troba Vilafranca pel que fa l’eficiència energètica, el cicle de l’aigua, el medi natural, la gestió dels residus, i tots els altres aspectes ambientals que afecten a la nostra societat i definir així un pla d’acció per millorar aquesta situació.

Tenir aquesta auditoria ambiental i Agenda 21 és important perquè les actuacions que es plantegin per millorar ambientalment i fins i tot socioeconòmicament siguin coherents, integrades i complementàries.

Finalment, tot i que amb cert retard, sembla que la revisió de l’auditoria i Agenda 21 estigui a punt de finalitzar, així com el Pla contra el canvi climàtic, segons ens contesta la regidora a una pregunta que vam fer en l’últim ple.

A Iniciativa ens sembla molt bé signar aquest Pacte d’Alcaldes, perquè creiem en la necessitat d’assolir aquests compromisos: reducció de les emissions d’efecte hivernacle un 20% l’any 2020, elaborar un Pla d’acció d’energia sostenible, augmentar l’eficiència energètica, que un 20% del subministrament energètic provingui de fonts renovables...

Ens sembla molt bé i necessari perquè, com ja he comentat a l’inici, ens cal un full de ruta que ens defineixi cap a on anar. Però recordem que això és una necessitat que fa temps que reclamem, i que per a la mitigació del canvi climàtic ja hi ha sobre la taula molts projectes, alguns d’encallats, d’altres amb més o menys èxit:

- el pla de mobilitat, per exemple, una eina molt necessària per millorar la mobilitat sostenible a Vilafranca: facilitar anar en bicicleta o caminant per itineraris segurs, promoure l’ús de les bicicletes públiques, millorar el transport públic, disposar d’aparcaments dissuasoris, etc. L’objectiu de promoure transports alternatius al cotxe, és reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i estalviar recursos naturals. Però aquest projecte està encallat, i és bàsic per complir amb els objectius del Pacte d’Alcades.

- el pla de gestió de residus, de manera que millorant la recollida de la brossa orgànica i reduint la quantitat de residus que generem, també contribuïm a lluitar contra el canvi climàtic.

- l’estudi que vam demanar en una moció de data 29 d’octubre de 2008 i que es va aprovar, sobre analitzar les possibilitats de col·locar plaques solars en els equipaments i espais públics municipals

- dur a terme auditories energètiques dels equipaments i enllumenat públic per reduir la despesa municipal, i per ser més eficients energèticament.

- la política de rehabilitació dels habitatges que portem temps reclamant, per tal de planificar urbanísticament d’una manera més sostenible, evitant la urbanització innecessària de més sòl...

En resum, i acabo, votem a favor d’apuntar-nos a aquest pacte però demanem sobretot que el compromís es traslladi en polítiques concretes com les que acabem d’anomenar i que cal que es vagin portant a la pràctica. Gràcies.

[Fotografia: Minideixalleria de Vilafranca del Penedès instal·lada a proposta del grup municipal d’ICV-EUiA i finançada en bona part per l’Agència de Residus de Catalunya]

2 comentaris:

Àlex Resta ha dit...

Relacionat (i no) amb aquest tema, tenim el clàssic de Nadal: la pista de gel de sta.Maria

Un exemple clar de quelcom a les antípodes del sentit comú i la sensibilitat.

Aquest any repetirem? O s'imposa el seny? Hi ha alternatives més respectuoses amb l'ambient (i amb el museu, que aquell fred segons em van dir, malmetia les peces)

http://www.facebook.com/group.php?gid=43487801862

podem fer-hi algo la gent "normal" com un servidor, a part de remugar?

Anònim ha dit...

La nostra proposta és que el comerç de proximitat (que considerem positiu que porti a terme actuacions per reforçar-se) desenvolupi una activitat alternativa, per exemple una pista sintètica (menys aigua, menys electricitat...) i que es busqui un emplaçament més adhient que l'actual (per exemple la Rambla Sant Francesc que l'any vinent ja ha d'estar a punt). Aquesta és la proposta que hem fet arribar a l'Ajuntament i a l'associació de botiguers en més d'una ocasió.

I em sembla que hi ha bastantes persones i entitats que comparteixen aquest plantejament...

Bernat