L’Ajuntament de Vilafranca, en el Ple del passat dimarts, va aprovar el pressupost municipal per al 2008. Seran 58 milions d’euros, amb més de 17 milions destinats a inversió. La sessió es va iniciar amb un encès debat, entre els Srs. Esteve i Regull sobre els procediments i les formes de tramitació.
De ben segur que les coses es podien haver fet, des de bon inici, de forma més pausada i amb una millor planificació temporal. D’altra banda, però és lògic, i gairebé inevitable, que les propostes definitives es concretin en els darrers dies quan, per aritmètica, cal que tres o quatre grups municipals, com a mínim, coincideixin per materialitzar els acords més importants.
Aquesta pluralitat no és negativa, sinó enriquidora: es tenen en compte més punts de vista, i cal raonar millor la necessitat de cada proposta. Tanmateix, si que podem trobar formes que minimitzin la necessitat d’apurar fins a l’últim moment.
Per exemple, tal i com nosaltres ja varem plantejar a l’equip de govern el passat mes d’octubre, el pressupost municipal és un punt prou important perquè pugui ser tractat en una sessió específica i extraordinària, és a dir no subjecte a un calendari preestablert. Aquesta mesura potser permetria estalviar-nos debats tècnico-jurídics sobre procediment que, si bé poden resultar apasionants per alguns de nosaltres (si no m’he descomptat, fins a set regidors i regidores provenim de l’àmbit professional jurídic) resulten difícils de comprendre per bona part de la ciutadania.
Personalment, com a portaveu d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa, no vaig prendre la paraula fins ben entrada la sessió, just per demanar als companys una mica de serenor (hi va haver moments de nerviosisme en que els Srs. Esteve i Regull parlaven a la vegada, interrompent-se mútuament) i intentéssim, entre tots, fer un debat polític sobre el contingut del pressupost, sobre les propostes i mancances que pugui tenir.
Per la nostra part, des del grup municipal d’ICV-EUiA feia diverses setmanes que havíem fet públics els 10 punts que consideràvem important incorporar a la proposta de pressupost presentada per l’equip de govern. Propostes com el compromís de construir una nova residència d’avis als terrenys de l’antiga estació enològica; el reforç dels serveis socials (tant en personal com en dotació per ajuts a les persones); un paquet de mesures mediambientals (pla de gestió de residus, mini-deixalleria, auditoria i pla d’acció ambiental, adaptació de l’enllumenat públic, pla especial de la muntanya de Sant Pau...); una major atenció a la via pública (rehabilitació del carrer Sant Pere) i a la mobilitat (aparcament a la Girada, bicing...); i un esforç de racionalització de l’administració municipal (avaluació de qualitat certificada).
Mentre avançàvem en la concreció d’aquests deu punts amb l’equip de govern, també manteníem el contacte amb el regidor d’Esquerra Republicana de Catalunya, per poder valorar la necessitat d’incorporar altres propostes que es posaven sobre la taula (intervenció al barri de Cal Salines –assumpte força debatut en els darrers mesos–, aposta per ampliar les experiències de col·lectivització i reutilització dels llibres de text educatius, inversió en la millora i adequació de la via pública al centre de la Vila...).
El resultat final vam considerar que, en línies generals, anava en la línia que ens havíem fixat de donar un gir social i ecològic al pressupost municipal, tenint en compte la nostra capacitat d’influència amb un regidor sobre vint-i-un totals, pel que vam decidir votar a favor del pressupost, que va resultar aprovat amb els 11 vots de PSC, ERC, ICV-EUiA i el PP; i amb els vots contraris de CiU i de la CUP (aquests últims en desacord perquè l’equip de govern encara no ha posat en funcionament la metodologia per fer uns pressupostos participatius i perquè el govern no accepta la proposta de rebaixar els sous dels regidors).
Pel que fa a l’apartat de mocions, tots els grups vam aprovar per unanimitat una condemna a l’atemptat contra la seu d’ERPV i altres actes de violència política (moció presentada per la pròpia ERC); una de condemna de l’assassinat d’un jove madrileny per un grup neonazi (presentada per la CUP); una condemna a la intervenció militar al turca al Kurdistan (presentada per la CUP), uns criteris mediambientals generals sobre la compra de vehicles municipals (presentada per ERC i encapçalada també per ICV-EUiA); i un reforç del servei d’autobusos municipal i dels serveis socials (mocions presentades pel PP relatives a mesures, majoritàriament, ja contemplades al pressupost). Pel que fa la moció sobre un major desplegament de la policia comunitària presentada pel PP, aquesta es va aprovar per tots els grups amb l’abstenció de la CUP.
Finalment, es de destacar l’assumpte que van posar sobre la taula els companys de la CUP en l’apartat de precs i preguntes, relatiu a un possible ús fraudulent per part de l’empresa SABA de l’escut de la Vila, així com el fet que modifiquessin unilateralment i sense avís previ la possibilitat de cancel·lar a través de les maquines expenedores les denúncies per estacionament a la zona blava. Sembla que l’empresa està disposada a disculpar-se per la seva actuació, i que es mantindran reunions amb el Govern per aclarir com ha anat la cosa. Caldrà però que l’equip de govern estigui amatent per tal que fets com aquests no es tornin a repetir.
Bé, fet aquest resum de la sessió, desitjar-vos a tots i totes unes bones festes i una feliç entrada d’any. Atenció als excessos gastronòmics i alcoholics, ull a les carreteres i compte amb les compres compulsives: recordeu, a l’hora de fer regals, consum responsable, i si aquests regals poden ser útils i respondre a les necessitats del destinatari o destinatària millor que millor. I sobretot, aposteu pel comerç de proximitat, on us atendran amb més coneixement i garanties.
Salut i bones festes!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada