dijous, 28 de gener del 2010

Sobre les taules (la de mesures contra la crisi i la de pressupostos)

En relació a la Taula de mesures contra la crisi...

El Ple de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès de 19 de gener de 2010 ha acordat crear una Taula de mesures anticrisi (antecendent aquí). Ara cal concretar el funcionament d’aquesta taula i com s’articula en relació al pressupost municipal. En aquest sentit des d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) hem proposat la declaració institucional de desembre de 2008 de la Fundació Pro-Penedès La crisi econòmica del segle XXI ja que, en dos fulls sintetitza un anàlisi de deficiències i possibilitats de la comarca que, en línies generals, pensem que segueix vigent. Caldrà, això sí, completar-la amb les xifres més recents de les que es disposi.

En relació al funcionament de la Taula i a la selecció de propostes, proposem que una primera selecció de les propostes concretes que hi ha es faci al debatre el Pressupost 2010: Així allò que es pugui concretar, que s’incorpori al pressupost; mentre que allò que requereixi aprofundir es tracti a la Taula de mesures contra la crisi.

En relació al Pressupost municipal de 2010...

Entre novembre de 2008 i gener de 2009 es va reunir una Taula de Pressupostos amb la participació activa dels grups municipals d’ICV-EUiA, PP, CUP, PSC i, en les primeres sessions, d’ERC. El document final d’aquella Taula de Pressupostos recollia 64 mesures i, en molts casos, la concreció pressupostària i un calendari d’execució.

Des d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida ja vam fer públic el gener de 2009 que estàvem a favor del pressupost que recollia aquest document, que el govern actual té des dels primers dies de ser a la Casa de la Vila.

Alguna d’aquestes mesures estan en curs o s’han aplicat durant el 2009, però la majoria no. Per fer-les realitat és evident que cal una dotació econòmica, però també, necessàriament, una voluntat política a l’hora d’aplicar-les.

Com a primer pas proposem que el govern actual expliqui d’aquesta seixantena de mesures, quines recull implícitament en la seva proposta de pressupost, i en quin grau; i quines descarta o aplaça, i per quin motiu.

Des de la perspectiva de la lluita contra la crisi social i econòmica per la nostra part destacaríem d’entre aquestes mesures:

1) Pla d’inclusió i lluita contra la pobresa: Garantir el suport a les famílies que estan quedant en situació vulnerable, optimitzar coordinació amb el tercer sector, etc. Suficiència pressupostària i de personal als serveis socials.

2) Residència municipal de l’INCAVI: Atenció a les persones grans que ho necessiten, centralitat de l’equipament, fent possible visites a peu (i per tant més habituals), i reforç del sector social de l’economia.

3) Rehabilitació d’habitatges: màxim esforç de l’Ajuntament per fer una política d’habitatge inclusiva, evitant la degradació dels barris i que també ajudi en la reconversió de part del sector de la construcció i que estengui les possibilitats de ‘lloguer just’. Reforç del programa de rehabilitació d’habitatges. Debat i aprovació del Pla Local de l’Habitatge pendent.

4) Intervenció integral i regeneració urbana: executar el que ja està previst i amb partida pressupostària (carrers entorn Plaça Lluís Via; Pere III i Abat Copons). Garantir el finançament i l’execució de la Llei de Barris de l’Espirall i avançar en el Pla Especial de l’entorn del Carrer Sant Pere més enllà del primer tram ja realitzat.

5) Escola Oficial d’Idiomes: fer possible l’ampliació de l’oferta horària i de cursos.

6) Centralitzar a internet la informació dels cursos de formació que s’imparteixen a Vilafranca (cursos de l’oficina de treball, dels sindicats, de les organitzacions empresarials, de l’Ajuntament, de les entitats...). Realitzar un estudi de formació d’adults que permeti adequar l’oferta formativa a les necessitats del mercat laboral de la comarca.

7) Reciclatge i gestió de residus: Reforç de l’economia social i de la indústria mediambiental, avançar en Pla de Gestió de Residus, instal·lar una segona minideixalleria.

8) Estalvi i eficiència energètica: dotació pressupostària per poder aplicar les previsions de la nova auditoria ambiental. Implantar plaques fotovoltàiques en espais de domini públic municipals (reorientació d’oficis vinculats a la construcció). Debat i aprovació del Pla de Mobilitat pendent.

9) Accés al crèdit: evitem que idees viables de negoci quedin al calaix per manca de finançament inicial. Reforçar la política de concertació de micro-crèdits amb altres agents (ICF, entitats bancàries) especialment estudiant acords amb entitats de Banca Ètica. Gestionar amb Banca Ètica els fons d’emergència i els projectes de solidaritat i cooperació.

10) Aposta eno-cultural del territori penedesenc: potenciant sinèrgies en els sectors de la cultura, el vi i el cava, l’agroturisme, la hostaleria i el comerç de proximitat. Suport al projecte del Vinseum i realització del Pla Especial de la muntanya de Sant Pau amb participació ciutadana i sectorial.

dissabte, 23 de gener del 2010

De Copenhaguen a Vilafranca del Penedès...


La manca de compromís de molts Estats ha fet que la recent cimera mundial per combratre el canvi climàtic no hagi tingut els resultats que moltes persones esperàvem. Per conèixer més a fons que ha passat a Copenhaguen i debatre quina pot ser la nostra actuació a nivell local dilluns fem aquesta trobada. Hi sou convidats i convidades!

dimecres, 20 de gener del 2010

Ple extraordinari: debat i mesures locals davant la crisi


Si algú llegeix aquest bloc des d'una altra localitat segurament ens dirà que a la seva població un debat similar es va fer ja fa bastants mesos. Aquí però, lamentablement, ha anat així.

Val a dir que era un ple extraordinari convocat a petició del primer grup de l'oposició, el PSC, seguint el procediment del Reglament Orgànic Municipal.

"Curiosament" el govern (CiU) va convocar per al mateix dia i una hora abans el ple ordinari de gener: amb dos punts de tràmit (adaptació d'estatuts del consorci d'aigues i un tema de personal) i dues mocions (suport als encausats per recollir signatures durant una jornada electoral, i retocs per millorar la transparència). En tots els casos ICV-EUiA vam votar a favor.

Us adjunto a continuació el guió de la intervenció que vaig fer com a portaveu del grup ja en el debat del ple extraordinari:

"Novament, bona nit a tothom,

Debatem avui un grup de mesures per reaccionar a nivell municipal davant la crisi. L'Ajuntament, evidentment, no acabarà amb l'atur i la crisi, ja que el problema és mundial. Ara bé, si que pot adoptar algunes mesures.

I des d'Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa [ICV-EUiA] considerem important que, finalment, es debati què pot fer l'Ajuntament per, en la mesura del possible, contrarestar la crisi social i econòmica que estem patint.

Caldrà però que més enllà del debat, s’adoptin propostes concretes, i això vol dir dues coses: primer que aquestes mesures quedin recollides en el pressupost municipal i segon que hi hagi un acord polític sobre com aplicar-les.

Per tant aquesta és una feina que es reprèn avui, però que per ser efectiva ha de tenir una continuïtat, i això caldrà fer-ho en el debat del pressupost de 2010, que ja tornem a anar tard...

Hem de dir també que lamentem que aquest debat i aquest reprendre la feina es faci amb un any o catorze mesos de retard: L’últim trimestre de 2008, com a mínim des d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida, ja parlàvem de la necessitat urgent de moltes d’aquestes mesures.

I en parlàvem en una taula de pressupostos on eren presents la majoria de grups per fer el pressupost 2009, que era l'any clau en la lluita contra la crisi.

Va ser en reunions com aquestes on per exemple, vam plantejar reforçar el programa de rehabilitació d’habitatges per tal de facilitar el ‘lloguer just’, i oferir un treball assumible per petites i mitjanes empreses de la comarca, un treball socialment útil per la regeneració urbana de Vilafranca tot impedint que la ciutat es degradi, facilitant la cohesió social i evitant desigualtats entre barris. Un programa de rehabilitació que també ha de servir per assolir uns barris vius i actius, que mantinguin desperta la ciutat tant des d’un punt de vista cívic i social, com des de la vessant econòmica i comercial.

En aquell moment ho vam dir molt clar, recuperin hemeroteques:

ICV entén que “el 2009 ha de ser a Vilafranca l’any de la rehabilitació i la regeneració urbana” dinamitzant els recursos disponibles de la Llei de Barris, del Fons d’Inversió Local i del Pressupost Municipal.

En vam parlar i abastament.

I prou que ens va costar convèncer el grup que ara presenta la moció que calia una aposta en ferm pel programa de rehabilitació d’habitatges!

Tant ens va costar que, quan els vam convèncer, ja no es va poder aprovar...

En fi, ara fan plenament seva la proposta, i nosaltres ho celebrem. Què diferents que es veuen les coses quan s’està a l’oposició oi?

Però parlàvem d’aquelles reunions per preparar el pressupost de l’any clau, del 2009. Plantejàvem utilitzar la banca ètica i obrir línies de micro – crèdit de suport a les persones emprenedores per tal que cap bona idea es quedés al calaix per manca de finançament.

Parlàvem des de diversos grups de reforçar els serveis socials amb més personal i recursos, de fer un Pla d’inclusió i de lluita contra la pobresa (i aquí hi entrava, entre moltes d’altres mesures, optimitzar la coordinació amb el Banc d’aliments i altres entitats del tercer sector), o, ja anteriorment, que no podia ser que hi haguessin nens i nenes que quedessin sense poder assistir a activitats escolars com la natació perquè la seva família no en podia pagar el preu.

Parlàvem de fer un Institut Municipal d’Acció Cultural, del projecte [1] [2] de la muntanya de Sant Pau, del Vinseum... és a dir de modernitzar el sector turístic i aprofitar per rellançar la indústria agroalimentària del cava, amb tot el que porta associat (empreses del sector del cartró, etiquetes...).

No és que fóssim els únics, hi havia més gent que ho deia: La Fundació Pro Penedès, organisme on hi ha els sindicats de treballadors i les organitzacions empesarials de la comarca té una Declaració institucional de desembre de 2008 que ja parlava de mantenir reunions a nivell local amb les entitats financeres per garantir el crèdit a els empreses, de donar respostes socials a les persones amb més vulnerabilitat, de vetllar pels autònoms, de reorientar la construcció cap a la rehabilitació, d’apostar per l’estalvi energètic i les energies alternatives, de donar suport al desenvolupament de l’economia social (i podríem parlar aquí de residència d’avis de l’Incavi)...

Però aquell treball, que era el que tocava fer en aquell moment, a contracor nostre, va quedar aparcat quan era més necessari. I durant mesos i mesos en aquesta casa només es va parlar de l’enrenou de la moció de censura...

...i ha passat el 2009, que era el primer any clau en la lluita contra la crisi. Bé això ha anat així i ara no es pot canviar, simplement cadascú que reflexioni.

Ara però estem al 2010, la crisi segueix aquí i no sembla que vagi a menys (com a mínim a peu de carrer) i per tant hem de mirar endavant. Votem a favor de reunir, encara que sigui amb un any de retard, aquesta mesa.

Caldrà que en concretem els detalls (per exemple pensem que a, part de sindicats i organitzacions empresarials cal incorporar també les organitzacions de comerciants i les organitzacions agràries, i que potser li hem de donar un caire més comarcal) com més aviat millor i que veiem com es pot recollir en els pressupostos. No són propostes infalibles, segur. N’hi haurà de millors, posin-les sobre la taula. Però comencem per alguna cosa, anem per feina i posem fil a l’agulla. Si avancen en propostes concretes, a nosaltres ens hi trobaran.

Moltes gràcies."

dilluns, 11 de gener del 2010

De visita a la dessalinitzadora del Llobregat




Hi anem aquest dissabte! (+ info)


dijous, 7 de gener del 2010

2010: Els Mags davant la crisi



Comprovo aquests dies que molta gent hem demanat als Reis Mags jocs de taula, d'aquests que compartim amb família i amistats. Clàssics com les preguntes del Trívial o els números del Rummikub o bé novetats senzilles com les cartes del 'Time's Up' o els insectes del 'Hive' (El Rusc – La Colmena).

I els Mags, com el Tió, tot i les limitacions que imposa la situació actual, sembla que han respost bastant. De fet, potser és el seu compromís amb la resistència contra la crisi: uns regals poc sofisticats, utilitzables moltes vegades i d'ús col·lectiu i compartit. I que no condicionen les relacions humanes al sobreconsum...

Potser és la seva sabia manera de suggerir-nos que hi ha altres maneres de fer les coses: de forma més senzilla, sostenible i conciliadora... I amb un lloc per tothom a la taula de joc.