dilluns, 2 de desembre del 2013

El meu últim ple municipal

1.- Ha pres possessió el nou regidor de CiU Sebastià Jané, a qui hem donat la benvinguda a l’Ajuntament.

S’ha informat del nomenament dels administradors de la Festa Major 2014, a qui hem agraït la seva predisposició per realitzar aquesta tasca de voluntariat.

Hem votat a favor d’incorporar a l’Ajuntament l’Escola d’Art Arsenal i de gestionar-la mitjançant el nou Institut Municipal de Formació. ICV-EUiA hem proposat que els representants dels treballadors puguin participar de les reunions dels òrgans de govern del nou institut.

Hem votat en contra de suprimir els Patronats Municipals (esports, comerç i turisme, cultura): Entenem que calgui adaptar-se als canvis de lleis, però defensem que l’Ajuntament pot fer el canvi respectant els espais de participació ciutadana. En aquest sentit trobem a faltar manca de voluntat política en l’actual govern de CiU-PSC.

El govern ha informat del nou repartiment de regidories (cartipàs) i s’han substituït representants de CUP i PP a l’empresa de Radio i Televisió (SERCOM) i a Aigües de Vilafranca.

Pel que fa l’apartat de mocions s’han aprovat les tres que presentàvem ICV-EUiA: blindar el caràcter públic de l’estació depuradora de Vilafranca; impulsar una política industrial per a l’Alt Penedès i, relacionada amb l’anterior, demanar als grups de PP i CiU deixar sense efecte la reforma laboral que està causant una sangria de llocs de treball a la nostra comarca.

Així mateix, hem votat a favor de les mocions perquè es convoqui un referèndum d’autodeterminació en els termes que estableixi el Parlament de Catalunya; a favor que s’apliqui el reglament de pisos buits; i en contra que la Generalitat privatitzi l’habitatge públic.

2.- En finalitzar les mocions, i abans dels precs i preguntes, he donat compte de la meva renúncia com a regidor de l'Ajuntament. Aquí teniu la transcripció de la meva intervenció:

"La veritat és que s’acumulen les coses que voldria dir... però intentaré ser sintètic, a veure si me’n surto.

Com sabeu, desprès de pensar-ho alguns dies, i sobretot algunes nits, fa unes setmanes vaig prendre la decisió de demanar el relleu com a regidor de l’Ajuntament, ja que per motius laborals i familiars en els últims mesos la meva dedicació a Vilafranca no estava podent ser tan intensa com inicialment havíem previst, i com ho havia estat en els anys anteriors. I, amb el moment polític actual, tan convuls i complex, penso que requerim d’un regidor que pugui aportar el 100%, com estic segur que ho farà l’amic i company Toni Peñafiel.

Han estat uns anys de dedicació molt intensa, on tot i que Iniciativa Verds – Esquerra Unida no hem tingut ocasió de formar part del govern, si que penso que hem demostrat que és possible fer una oposició constructiva, aportant propostes, idees i alternatives.

A nivell personal l’experiència m’ha fet créixer com a persona i m’ha permès conèixer i estimar millor la Vila, el seu entorn i la seva gent. Moltes gràcies doncs a tothom pel suport rebut al llarg d’aquests anys, per mi ha estat, de veritat, tot un honor.

Vull expressar el meu agraïment a tots els treballadors i treballadores de la casa, que dia a dia, en uns moments difícils, aporteu el vostre esforç amb voluntat de servei públic; a totes les regidores i regidors i als tres alcaldes amb els que he tingut ocasió de treballar, el Pere Regull, el Francisco Romero i, en especial, el Marcel Esteve: A vegades hem coincidit, i a vegades no, però me’n vaig amb la sana sensació que tothom, des del seu punt de vista, mira d’aportar el millor per fer avançar Vilafranca.

El meu agraïment també a la meva família, pel suport incondicional i la comprensió. Sobretot: gràcies Marta, gràcies Emma, gràcies Agustí, gràcies Isabel. I també a tot l’equip d’Iniciativa de Vilafranca, que sempre feu pinya i treballeu a consciència de forma incansable.

La meva participació a l’Ajuntament, ha coincidit amb una etapa difícil per una part important de la població a causa de la crisi social causada per l’especulació financera i immobiliària.

D’aquests anys hi ha diversos acords que crec que, en la mesura de les possibilitat d’un Ajuntament com el nostre, han mirat de combatre aquesta situació, en especial l’acord social de març de 2010 que vam subscriure tots els sis grups municipals aquí presents per prioritzar les partides socials en el pressupost municipal. Espero que, malgrat discrepàncies que hi pugui haver en altres punts, l’esperit d’aquest acord es mantingui.

Per anar acabant, una reflexió: sembla que des dels governs de Madrid i Barcelona es prepara una ofensiva contra la democràcia municipal, que és la més propera, la base de la democràcia, la que permet aquestes polítiques socials tan necessàries en moments com l’actual. Companys i companyes, fem entre tots l’esforç de no cedir i defensar-la.

I encara una darrera reflexió: estic convençut que la nostra societat pot sortir-se’n de la situació actual. Convido a tots els veïns i veïnes de Vilafranca a implicar-se en allò que és col·lectiu, en allò que és comú, en allò que és de tots. A través dels partits, dels sindicats, de les associacions, dels balls de la Festa Major, de les entitats, dels clubs esportius, de les AMPES... cadascú on se senti més còmode. Però a participar, perquè el futur, companys, companyes és a les nostres mans. Moltes gràcies. Visca Catalunya, visca a Vilafranca!