divendres, 25 d’octubre del 2013

Sobre el ple municipal d'octubre

Hem votat en contra de concessionar a una entitat privada terrenys d’equipaments públics del Molí d’en Rovira ja que es condiciona el futur del barri durant dècades i no s’ha fet un debat públic i informat al respecte.

Hem votat a favor d’adjudicar la neteja dels edificis municipals (escoles, llars d’infants, oficines...) a cooperatives d’inserció laboral, recollint una proposta que fèiem des d’ICV-EUiA.

Hem votat a favor de les ordenances fiscals pel 2014 que regulen els impostos i les taxes municipals, que s’han actualitzat amb l’IPC (1,5%). A proposta nostra s’han incorpora millores puntuals com l’increment d’un 11% de la taxa pels caixers automàtics dels bancs; o un sistema àgil per accedir a les bonificacions a la taxa de la brossa per qui faci compostatge.

Hem votat en contra de les tarifes de l’aigua i el clavegueram pel 2014 ja que pensem que els increments s’haurien de concentrar en el 15% d’abonats que fa un consum poc responsable, i no sobre el 85% que fa un esforç d’estalvi.

Hem votat en contra de modificar el pressupost de l’any en curs (2013)  perquè amb el canvi es deixen de fer accions útils i necessàries que donen feina a empreses de la Vila (com la rehabilitació i les millores d’eficiència energètica en els edificis municipals) i que acaben suposant un estalvi en la factura elèctrica de l’Ajuntament.

Hem votat a favor de la reelecció de la Sra. Glòria Valeri com a síndica de greuges de Vilafranca, destacant la bona feina que ha realitzat en els mandats precedents.

En l’apartat de mocions hem votat a favor de recolzar als treballadors de Ceràmiques de Foix que estant patint un ERO; de demanar l’aturada definitiva del Projecte Castor (que provoca terratrèmols en una zona habitada i amb centrals nuclears en el radi d’afectació a Vilafranca); d’adherir-nos al protocol contra els desnonaments; i en contra de restringir la llei de l’avortament.


Pel que fa a l’apartat de precs i preguntes hem demanat que cal preveure un bon accés a peu a la zona comercial de la Girada, hem preguntat perquè el govern Regull ha retirat la pancarta de la Vegueria Penedès de la façana de l’Ajuntament, i hem preguntat per quan es pensa resoldre la nova concessió del bus urbà.

dimarts, 1 d’octubre del 2013

Resum del Ple: Plans d'emergència, transport públic, INCAVI-ESCAVI...

ICV-EUiA hem votat a favor de continuar amb una concessió municipal perquè les autoescoles puguin fer les classes pràctiques i els exàmens a Vilafranca.

Hem votat a favor de demanar a la Generalitat que cedeixi a l’Ajuntament dos trams d’antiga carretera que ara són carrers de la Vila.

S’ha ratificat un nou tràmit de l’ajust de sistemes urbanístics. Ens hem abstingut ja que en fases anteriors hem detectat massa errors (alguns corregits gràcies a les nostres al·legacions).

S’han aprovat els plans d’emergència municipals davant del risc d’inundacions (INUNCAT), de nevades (NEUCAT), i de transport de mercaderies perilloses (TRANSCAT). Hem demanat una votació separada per cada pla ja que en el TRANSCAT pensem que cal major previsió davant el pas de trens amb residus nuclears per la Vila. Ens hem abstingut perquè el govern no ha acceptat una votació separada. També hem demanat que, més enllà d’aprovar els plans necessaris, cal dotar-los de forma suficient, fent referència a la situació de la caserna de bombers de Vilafranca.

S’ha aprovat un canvi del conveni d’integració tarifària del transport públic. Ens hem abstingut perquè no s’ha facilitat informació sobre els canvis que es faran. Així mateix hem denunciat el mal funcionament que està tornant a tenir Rodalies RENFE i també el fet que, en matèria d’autobusos, l’Ajuntament estigui sent còmplice d’una empresa que presta un servei dolent i perillós (Monbús). També hem denunciat les pujades de preu dels bitllets.

S’ha rebutjat un recurs perquè no es cedeixi l’edifici de l’antic INCANVI a l’Escola del Vi. ICV-EUiA hem votat a favor del recurs perquè entenem que el govern municipal ha invertit massa diners i ha cedit un espai massa gran i sobredimensionat per als pocs alumnes que hi haurà en aquesta escola. Pensem que els estudis es podien haver fet en un altre equipament de la Vila i mantenir a l’antic INCAVI la residència d’avis que estava prevista inicialment.

S’ha renovat el patronat del Vinseum (Museu de les Cultures del Vi). Hem agraït el treball (en forma de voluntariat sense remuneració) que fan els patrons per tirar endavant el Museu i la cultura a Vilafranca.

En l’apartat de mocions hem votat a favor de demanar una rebaixa de l’IVA cultural, a favor que s’informi sobre la sindicatura de greuges en els escrits municipals, i a favor de la solidaritat amb la vaga del professorat de les Illes Balears; i ens hem abstingut en la petició d’un referèndum sobre les inversions en l’oficina del DNI.


Pel que fa a l’apartat de precs i preguntes, hem preguntat quin cost tindrà per l’Ajuntament gestionar els Casals d’Avis de Caixa Penedès, ja que entenem que l’obra social, ara denominada Pinnae, no hauria de desentendre’s del servei. També hem preguntat perquè la Policia Local no fa complir els acords de l’Ajuntament amb els veïns de la Girada relatius al soroll de les terrasses i pel protocol d’actes nocturns al centre de la Vila.