dimarts, 29 de desembre del 2009

Desembre: Ple municipal descafeinat

Seguint la tònica dels darrers mesos al Ple Municipal d’aquest mes de desembre el govern tampoc ha plantejat cap gran línia d’actuació (potser amb la única excepció de la gestió de la neteja dels carrers). Així doncs al ple de la setmana passada...

... es va donar compte del nomenament dels administradors i administradores de la Festa Major de 2010. Des d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA), vam felicitar-los, agraint la responsabilitat que assumeixen i vam posar-nos a la seva disposició pel que puguin necessitar.

es va aprovar una nova rectificació del pressupost 2009, per ajustar les partides a final d’any. Com que a les reunions de preparació les explicacions sobre algunes partides no havien estat del tot clarificadores, amb versions contradictòries entre l’antic govern (PSC) i el nou govern (CiU), des d’Iniciativa vam optar per abstenir-nos en la votació, com també ho van fer CUP i PSC.

En la mateixa intervenció també vam fer constar la nostra preocupació perquè a pocs dies de 2010 Vilafranca no té pressupost per al nou any i vam recordar al govern que la seva obligació és presentar una proposta de pressupost. Hi ha molts debats per fer i prioritats per establir i pensem que cal fer-los quan abans millor.

... es van crear dues noves places a la cúpula tècnica de l’Ajuntament, decisió que des d’Iniciativa no compartim ja que, en comptes de crear places noves, pensem que primer seria més lògic cobrir les vacants que ja hi ha amb l’estructura de plantilla vigent.

... es va aprovar una pròrroga del contracte de neteja viària. Encara que a alguns la neteja de l’espai públic els pugui semblar una qüestió menor, des d’ICV-EUiA creiem que una bona neteja dels carrers i les places de la Vila és molt important per a la vida quotidiana i per al dia a dia dels vilafranquins i les vilafranquines. Creiem que l’Ajuntament ha d’estar sempre molt a sobre de les empreses concessionàries per vigilar que passin per tot arreu, vetllar perquè no es deixin racons i perquè no atenguin solament els carrers més cèntrics o transitats sinó tota Vilafranca.

Des d’Iniciativa valorem positivament que la prorroga sigui només per uns mesos, sense esgotar els vuit anys possibles, i que el govern hagi anunciat que vol elaborar unes noves clàusules. Pensem que és un bon moment per analitzar quin pot ser el millor sistema de gestió (directe o indirecte) i, en cas que s’acabi fent una nova concessió, incloure en els plecs de clàusules més mecanismes de seguiment i control, i també mesures en matèria de sostenibilitat i contractació social. Per aquests motius vam votar a favor de la proposta i vam mostrar la nostra disposició al diàleg i a l’acord amb el govern en tot aquest procés.

... finalment en l’apartat de mocions, se’n va aprovar una de conjunta en suport a l’activista saharaui Aminetu Haidar i dels set activistes saharauis empresonats per haver visitat els campaments de refugiats; una altra presentada per Esquerra demanant que s’habiliti provisionalment un espai de trobada juvenil mentre es realitzen les obres de Cal Berger; i una del Partit Popular demanant més debat entorn dels serveis socials de l’Ajuntament i apostant perquè es desmenteixin els falsos rumors i les llegendes urbanes entorn aquest àmbit. Des d’ICV-EUiA vam votar a favor de totes tres mocions.

De moment, és el que hi ha... Bon any nou a tothom!

[origen de la imatge]

dijous, 17 de desembre del 2009

Fira del Gall: tret de sortida amb un pregó excel•lent


Aquest cap de setmana a Vilafranca celebrem l’ancestral Fira del Gall, tothom que vulgui venir ja ho sap! Podreu veure els millors exemplars del galls i ànecs vius, comprar gall negre autòcton del Penedès i també altres tipus d’aviram de qualitat.

A la mateixa fira hi ha una mostra gastronòmica amb molts bons restaruants de la comarca que serveixen diversos plats d’aviram (sí, encara que siguin les deu del matí pots menjar un plat d’ànec!).

També hi ha en el mateix espai una mostra de vins negres del Penedès.

Ahir ja vam tenir un bon inici amb un pregó de la Fira a càrrec del periodista Marcel Gorgori que a mi personalment em va semblar excel·lent.

En Gorgori va argumentar que és pefectament compatible defensar els productes autòctons i les tradicions gastronòmiques sense caure en el xovinisme ni en el “mirar-nos el melic”, opinió que comparteixo plenament.

I a més a més ho va fer amb coneixement de causa, amb gràcia, amb estil i amb un toc final wagnerià. Des d’aquí la meva felicitació. Que gaudiu tots i totes de la fira.

divendres, 11 de desembre del 2009

Avui a Vilafranca: concentració de suport a Aminetu Haidar

L’Acaps Wilaia Alt Penedès convoca una concentració de suport a Aminetu Haidar, activista sahrauís defensora dels Drets Humans, actualment en vaga de fam fa ja una trentena de dies a l'aeroport de Lanzarote. La concentració està convocada per divendres 11 de desembre a les 20h a la Plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès. Els i les que pugueu, ens veiem allà.

dimarts, 1 de desembre del 2009

Combatre el canvi climàtic a nivell local


En relació al darrer ple municipal, reprodueixo la intervenció que vaig realitzar com a portaveu d’ICV-EUiA en relació a l’adopció de l’acord amb mesures lluitar contra el canvi climàtic. Esperem que la feina realitzada des de 2008 permeti que aquest acord vagi més enllà d’una simple declaració i es faci realitat. Aquí teniu la intervenció:

“En el pressupost de l’any 2008, es va incloure, a proposta d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida, una revisió de l’auditoria ambiental i l’Agenda 21 de Vilafranca, per tal d’establir les actuacions i projectes necessaris per fer de Vilafranca una vila més sostenible i respectuosa amb el medi.

Amb aquesta revisió, s’havia d’avaluar en quina situació es troba Vilafranca pel que fa l’eficiència energètica, el cicle de l’aigua, el medi natural, la gestió dels residus, i tots els altres aspectes ambientals que afecten a la nostra societat i definir així un pla d’acció per millorar aquesta situació.

Tenir aquesta auditoria ambiental i Agenda 21 és important perquè les actuacions que es plantegin per millorar ambientalment i fins i tot socioeconòmicament siguin coherents, integrades i complementàries.

Finalment, tot i que amb cert retard, sembla que la revisió de l’auditoria i Agenda 21 estigui a punt de finalitzar, així com el Pla contra el canvi climàtic, segons ens contesta la regidora a una pregunta que vam fer en l’últim ple.

A Iniciativa ens sembla molt bé signar aquest Pacte d’Alcaldes, perquè creiem en la necessitat d’assolir aquests compromisos: reducció de les emissions d’efecte hivernacle un 20% l’any 2020, elaborar un Pla d’acció d’energia sostenible, augmentar l’eficiència energètica, que un 20% del subministrament energètic provingui de fonts renovables...

Ens sembla molt bé i necessari perquè, com ja he comentat a l’inici, ens cal un full de ruta que ens defineixi cap a on anar. Però recordem que això és una necessitat que fa temps que reclamem, i que per a la mitigació del canvi climàtic ja hi ha sobre la taula molts projectes, alguns d’encallats, d’altres amb més o menys èxit:

- el pla de mobilitat, per exemple, una eina molt necessària per millorar la mobilitat sostenible a Vilafranca: facilitar anar en bicicleta o caminant per itineraris segurs, promoure l’ús de les bicicletes públiques, millorar el transport públic, disposar d’aparcaments dissuasoris, etc. L’objectiu de promoure transports alternatius al cotxe, és reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i estalviar recursos naturals. Però aquest projecte està encallat, i és bàsic per complir amb els objectius del Pacte d’Alcades.

- el pla de gestió de residus, de manera que millorant la recollida de la brossa orgànica i reduint la quantitat de residus que generem, també contribuïm a lluitar contra el canvi climàtic.

- l’estudi que vam demanar en una moció de data 29 d’octubre de 2008 i que es va aprovar, sobre analitzar les possibilitats de col·locar plaques solars en els equipaments i espais públics municipals

- dur a terme auditories energètiques dels equipaments i enllumenat públic per reduir la despesa municipal, i per ser més eficients energèticament.

- la política de rehabilitació dels habitatges que portem temps reclamant, per tal de planificar urbanísticament d’una manera més sostenible, evitant la urbanització innecessària de més sòl...

En resum, i acabo, votem a favor d’apuntar-nos a aquest pacte però demanem sobretot que el compromís es traslladi en polítiques concretes com les que acabem d’anomenar i que cal que es vagin portant a la pràctica. Gràcies.

[Fotografia: Minideixalleria de Vilafranca del Penedès instal·lada a proposta del grup municipal d’ICV-EUiA i finançada en bona part per l’Agència de Residus de Catalunya]